Refereeravond 'Wervelletstel' 17 oktober 2017

Ruim 50 aanwezige traumachirurgen, orthopeden, (neuro)chirurgen en revalidatieartsen luisterden tijdens de regionale refereeravond op 17 oktober geboeid naar drie voordrachten over innovaties op het gebied van wervelletsels.

Professionals kiezen voor regiobrede invoering nieuwe AO thoracolumbar spine classificatie
Klaus Wendt verving Liesbeth Boonstra (fellow traumachirurgie UMCG) en gaf een toelichting op de nieuwe AO-classificatie voor wervelletsels. De aanwezigen spraken vervolgens af om deze classificatie in heel Noord Nederland te gaan gebruiken. Op deze wijze kan er gemakkelijk op een uniforme manier informatie uitgewisseld worden. Meer informatie over de nieuwe AO thoracolumbar spine classificatie kan worden opgevraagd bij Liesbeth Boonstra, e.a.boonstra@umcg.nl. Er zijn ook zakkaartjes en posters met de nieuwe classificatie beschikbaar. Klik hier voor de presentatie.

Nieuwe inzichten bij revalidatie na wervelfracturen
Maikel Siebrecht (revalidatiearts UMCG) vertelde dat een deel van de patiënten met wervelletsel langere tijd (pijn)klachten houdt, terwijl daarvoor geen duidelijke lichamelijke oorzaak meer aanwezig is. Dit soort klachten komt ook voor bij (multi)trauma patiënten en oorlogsveteranen. Bij langdurige pijn, stress en angst raakt het lichaam ontregeld en reageert het autonome zenuwstelsel overprikkeld. Dit wordt ook wel sensitisatie genoemd. De patiënt krijgt dan pijn bij prikkels die normaal niet pijnlijk zijn, zoals aanraken en bewegen. Het is belangrijk om aan de patiënt uit te leggen dat het gaat om een beschermingsreactie van het lichaam. Op deze manier krijgt de patiënt niet het idee dat de pijn onverklaarbaar is en wordt voorkomen dat de patiënt een zoektocht langs andere artsen en instanties begint. Met een programma voor geleidelijk aan meer bewegen kunnen de klachten verminderen of overgaan.

Innovatie in spinale chirurgie: 3D-planning en navigatie
Tijdens de laatste presentatie tonen Jos Kuijlen (neurochirurg UMCG) en Peter Pijpker (technisch geneeskundige) de nieuwste ontwikkelingen bij spinale chirurgie. Met behulp van 3D-planning en printing kan exact worden berekend hoe schroeven en pennen moeten worden geplaatst. Met behulp van geleiders van kunststof (guides) kunnen pennen en schroeven ook precies in de juiste hoek op hun plaats worden gebracht. Op deze manier kunnen operaties met de grootste precisie worden uitgevoerd, ook als er, bijvoorbeeld bij een kind, maar enkele millimeters speelruimte is. Vervolgens ontstaat een geanimeerd gesprek over de toepassing van deze prachtige nieuwe techniek.