Regionale refereeravond: Elfstedentocht

05 november 2018


Meer dan 50 aanwezige traumachirurgen, orthopeden, (neuro)chirurgen en artsen luisterden tijdens de regionale refereeravond op 30 oktober geboeid naar drie sprekers, die allemaal op hun eigen manier zijn betrokken bij de ‘tocht der tochten’.

Joost de Graaf, Traumachirurg in het MCL begint met de ‘take home message’: “De Elfstedentocht van 2019 die gaat door, dan weten jullie dat alvast!”. In het bestuur van de Elfstedenorganisatie is hij verantwoordelijk voor de organisatie van de medische zorg voor de rijders. Hij geeft ons een indruk van de voorbereiding op de tocht en de enorme organisatie achter dit evenement. “De Elfstedentocht is de grootste georganiseerde ramp die je kunt krijgen”.

Huisarts Vincent de Groot is actief als instructeur Advanced Wilderness Life Support bij Outdoor Medicine. Hij vertelt over de risicofactoren en over de behandeling van bevriezingsletsels. Met name bij harde wind, lage temperaturen en langdurige blootstelling aan de kou doen zich bevriezingsletsels voor.

Tot slot vertelt Erwin Brans, sportarts in het UMCG, over de fysieke uitdaging bij extreme tochten. Hij legt uit hoe ons lichaam dit overwint en wat je kunt doen om je hierop voor te bereiden.

Na deze inspirerende avond hoopt iedereen dat Joost de Graaf gelijk heeft en dat de tocht der tochten in 2019 gereden wordt!

Deel dit nieuwsbericht

Terug naar overzicht